joi, 1 septembrie 2011

''Brasov city"

          Nu am nimic impotriva frazelor,impotriva cuvintelor sau a expresiilor in engleza. Folosite adecvat acestea indulcesc sau condimenteaza textul.Dar ce se intampla atunci cand sunt folosite in mod abuziv? Devin false, uneori vulgare sau seci...
          Zilele trecute, in timp ce priveam cu admiratie pozele foarte reusite ale unei cunostinte, am ramas cu privirea nu la o poza, ci...la titlul albumului foto: BRASOV CITY. Suna asa fals...mi s-a parut o aberatie!Ceva atat de romanesc, de traditional nu poate  fi "patat" de un cuvant englezesc  oricat de uzual ar fi el. Cand te gandesti la orasul Brasov iti vin in minte o serie de imagini extraordinare, cum erau si peisajele din poze.
         Draga mea prietena, sunt dezamagita ca o persoana care a fost intr-un loc atat de mirific, atat de plin de traditie...o persoana care a respirat aerul pur dat de muntii Bucegi, care si-a petrecut concediul intr-o statiune plina de viata ca Busteni....si care a simtit stropii reci ai cascadei Urlatoarea...a alaturat Brasovului un cuvant atat de banal.Pur si simplu nu se potriveste....e ca nuca in perete....cum se spune pe la noi. E foarte adevarat ca si cuvintele in limba engleza au farmecul lor, dar atunci cand sunt puse la locul potrivit, alaturi de cuvinte noi.
         Nu vreau sa critic mai mult decat am facut-o.Fiecare e liber sa isi denumeasca pozele cum vrea....insa cred cu tarie ca ar trebui sa pastram ce e traditional....si sa nu ne mai avantam in a folosi expresii false....cred ca suntem singurul popor care are traditie....si renunta la ea de dragul unei false modernizari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu